CTEK 250S Incorrectly Connected




Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    BENONI
    Age
    57
    Posts
    65
    Thanked: 1

    Default CTEK 250S Incorrectly Connected

    I have a ctek 250s fitted in my Xcape to maintain the 2 x 105amp batteries. Have 2 separate Brad Harrison plugs, one for the alternator fitted to towbar and a separate one for the solar input. On recent holiday, solar was not doing the job due to cloudy weather for 2 days. Stupidly disconnected the solar panels and connected the vehicle to the solar lead. So alternator was charging the batteries via the solar input on the ctek. Idled vehicle for about 15min and the batteries were charging before I realized my mistake.. Have i potentially damaged the ctek by making this mistake ?..

  2. #2
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Okahandja, Windhoek
    Age
    66
    Posts
    3,401
    Thanked: 436

    Default Re: CTEK 250S Incorrectly Connected

    If it is still working then its fine
    Johan Kriel

    LC PU's and a Prado

  3. #3
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Walker Bay
    Posts
    8,464
    Thanked: 715

    Default Re: CTEK 250S Incorrectly Connected

    When I idle the car my Ctek automatically charges the deep cell battery.

    If you ever have problems with the Ctek there are two standard fuses in the box.
    One is next to the Solar contact.

    An auto electrician blew my solar fuse a while back but we just replaced it.

    ďAfrica changes you forever, like nowhere on earth. Once you have been there, you will never be the same." - Ernest Hemingway

  4. #4
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    BENONI
    Age
    57
    Posts
    65
    Thanked: 1

    Default Re: CTEK 250S Incorrectly Connected

    Thanks for advice will test system once Xcape is back home, currently at agents for service.

  5. #5
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    krugersdorp
    Age
    44
    Posts
    1,183
    Thanked: 199

    Default Re: CTEK 250S Incorrectly Connected

    smart charger as Ctek surely have wrong polarity protection.
    mine of R500 does.
    you should be safe.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •