logo

Go Back   4x4 Community Forum > General Category > Vehicle & Technical Chat > Jeep

4x4Community






 Image

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 24-08-10, 06:35 PM
ocean ocean is offline
Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: east london
Age: 33
Posts: 44
ocean Member
Default P0243 - Turbo waste gate solenoid malfunction


Under harsh acceleration or when driving hard up a long hill the engine management light comes on and it goes into limp mode with my 2004 2.7CRD Jeep grand Cherokee. It can be reset by stopping the car, restarting and driving for 2 km or so slowly but reappears under above conditions. Error code P0243 - Turbo waste gate solenoid malfunction. Dealer has replaced the air flow sensor and one or two other parts but the problem persists, they don't seem to know how to solve the problem... Help!!! I cant tow or drive or drive the jeep above granny-speed otherwise I get punished with limp mode. I need to use the jeep for a trip to the Breede canoe marathon in one week
Reply With Quote
  #2  
Old 25-08-10, 12:25 PM
KobusM's Avatar
KobusM KobusM is offline
Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Pretoria, South Africa
Age: 44
Posts: 856
KobusM Member
Default

Ocean, it seems that your turbo is overboosting due to the wastegate solenoid malfunction causing the linp mode scenario. Why did they replace the airflow sensor instead of the wastegate solenoid?? Its obvious whats at fault here!
Reply With Quote
  #3  
Old 25-08-10, 03:27 PM
PhilFM's Avatar
PhilFM PhilFM is offline
Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Tzaneen
Age: 32
Posts: 139
PhilFM Member
Default

I also wanted to ask, why if the wastegate solenoid seems to be the problem did the dealer not look at this? I will take it back to them and not pay for the previous repairs and have them fix the WS
Reply With Quote
  #4  
Old 25-08-10, 07:41 PM
ocean ocean is offline
Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: east london
Age: 33
Posts: 44
ocean Member
Default

Dealers are useless most of the time... I assume the faulty part is the electronic vacuum control valve that controls the vacuum going to the turbo waste gate servo. Part number A0005450527, I have not figured out how to test it so I may just blindly replace it and hope it solves the problem, or does anybody have a better idea??
Reply With Quote
  #5  
Old 25-08-10, 07:52 PM
KobusM's Avatar
KobusM KobusM is offline
Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Pretoria, South Africa
Age: 44
Posts: 856
KobusM Member
Default

I dont know abot testing it, but so far what my WJ told me is wrong , was wrong. Maybe Marsian can help here?
Reply With Quote
  #6  
Old 26-08-10, 07:50 AM
FrancoisVN FrancoisVN is offline
Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: Krugersdorp
Age: 34
Posts: 274
FrancoisVN Member
Default

ocean, have it replaced in any case. We had it with a GTI that the dump valve tested fine outside of the vehicle but did not work when fitted.
Reply With Quote
  #7  
Old 26-08-10, 08:22 AM
melvyn melvyn is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: kemptonpark
Age: 33
Posts: 15
melvyn Member
Default

hi there the problem you have with your jeep could be one of the following
vacuum leak
wastegate solenoide
the ecu
ecu is most unlikely but vacuum leak very likely aswell as the solenoide,pull the vacuum pipe of that feeds the solenoide and suck on it does it suck easily or does it create a vacuum if it does then you vacuum hose from the solenoide to the waste gate might be perished if not replace the solenoide. there is a test procedures for all of this. I greated my own owners manuall in the last 10 years of being involved with jeep. every fault code has a test procedure and when narrowed down gets sorted out very quickly.
kind regards
melvyn
american fanatics
Reply With Quote
  #8  
Old 29-08-10, 01:18 PM
ocean ocean is offline
Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: east london
Age: 33
Posts: 44
ocean Member
Default

Thanks will try it out
Reply With Quote
  #9  
Old 22-09-10, 09:34 PM
ocean ocean is offline
Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: east london
Age: 33
Posts: 44
ocean Member
Default

replaced the wastegate solenoid and guess what? THE PROBLEM IS STILL THERE. running out of options apart from selling the jeep...
Reply With Quote
  #10  
Old 20-09-13, 01:44 PM
SimonJThom SimonJThom is offline
Member
 
Join Date: Aug 2012
Location: Randburg
Age: 36
Posts: 3
SimonJThom Member
Default P0243 - Turbo waste gate solenoid

So did you guys get a solution to this as I got the same problem?
1. I Replaced the solenoid
2. Tested the Lines
3. CCVS told me could be power replaced the Battery
4. I found that when I remove the top airline and let the air out and place it back I can go for some time driving normal
5. So I am at a loss and advice

__________________
Simon Thom

Reply With Quote
  #11  
Old 20-09-13, 03:23 PM
henkjooste's Avatar
henkjooste henkjooste is offline
Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: Midrand
Age: 29
Posts: 434
henkjooste Member
Default

Quote:
Originally Posted by SimonJThom View Post
So did you guys get a solution to this as I got the same problem?
1. I Replaced the solenoid
2. Tested the Lines
3. CCVS told me could be power replaced the Battery
4. I found that when I remove the top airline and let the air out and place it back I can go for some time driving normal
5. So I am at a loss and advice
i had the same problem on my 2004 grand 2.7 when i bought it, it was at 3 different dealers, for about 2 months and they could not get the problem, at the end i took it to a place called nexor diesel and the figured out that it was the turbo, the turbo was replaced and issue was gone.

im not saying that it is the solution to your problem but it might be worth looking at.

jeep said they tested the turbo and all tests showed fine, but replacing the turbo was my solution...

Last edited by henkjooste; 20-09-13 at 03:30 PM.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Part catalogs & other useful info charlatan Jeep 83 25-09-14 08:26 PM
Beit Bridge Procedure Sticky? Senyetse Zimbabwe 48 23-06-14 11:49 AM
Moremi and Chobe trip report, July 2010 lvarro Botswana 11 19-07-11 02:38 PM
Botswana Trip report: Chobe, The Delat and Nxai Pans Dec 08 brennain Botswana 9 16-02-11 11:30 AM
Grand Cherokee Error code Nick47 Jeep 4 30-08-10 01:28 PM




All times are GMT +2. The time now is 03:59 PM.

Disclaimer and Terms of Service

Imvo Trading Solutions CC t/a 4x4Community.
PO Box 29132, Sunridge Park, Port Elizabeth, 6008, South Africa


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Template-Modifications by TMS