logo

Go Back   4x4 Community Forum > General Category > Vehicle & Technical Chat > Jeep

4x4Community






 Image

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 22-11-09, 03:48 PM
Fugs Fugs is offline
Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Centurion
Age: 32
Posts: 8
Exclamation Power loss problem at 2000 rpm??


Good day all,

I am new to the forum and unfortunately have to share a problem and ask for advise and opinions in my first post....

I have just bought a second hand '98 Cherokee 2.5 turbo diesel with 156 000 on the clock, all the test drives and inspections of the car was all good, I bought the car knowing that it needs a service and a good look over, but she was going like a boeing!

I spent all of last weekend cleaning and washing the car, including the engine bay, and think that this is where my problem started,

I took the car for a drive around the block and noticed right away that the power has gone, almost feels like the car has been limited, car feels normal until she gets to 2000 rpm and then just struggles to go... I have done allot of reading on the net and there seems to be a couple of things that could be the problem,

1. mass air flow sensor
2. no. 1 injector sensor got wet
3. turbo pipes sucking closed

Gents I really need to get to the bottom of this problem, this is not how I imaged my first week with my new baby would be, almost feels like the dream is quickly turning into a nightmare... has anyone had a smiler problem, could anyone point me in the right direction?

Thanks in advance,

Fugs.
Reply With Quote
  #2  
Old 23-11-09, 07:41 AM
Jabu Jeep's Avatar
Jabu Jeep Jabu Jeep is offline
Member
 
Join Date: Mar 2009
Location: Port Elizabeth
Age: 36
Posts: 722
Default

It seems that the vehicle has gone into limp mode, is any of the engine lights on?

Try disconnecting the battery for about 5 minutes, and then take it for a drive.

Hope this helps.

__________________
LHD Jeep XJ Manual Gearbox!!!!
Isuzu KB300 D-teq auto 4x4 D/Cab

Andre Thuynsma

Reply With Quote
  #3  
Old 23-11-09, 04:49 PM
thefugitive thefugitive is offline
Member
 
Join Date: Jan 2009
Location: JHB
Age: 38
Posts: 63
Default

Bud, mine just did the same today but i am getting heavy black smoke out the exhaust pipe!! Got a sinking feeling that the turbo has blown..
Reply With Quote
  #4  
Old 23-11-09, 08:28 PM
Selwyn's Avatar
Selwyn Selwyn is offline
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Vaal Dam & Alberton
Age: 64
Posts: 281
Default

Try priming the diesel filter, the KJ's develop an airlock in the filter.
Reply With Quote
  #5  
Old 23-11-09, 08:54 PM
Fugs Fugs is offline
Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Centurion
Age: 32
Posts: 8
Default

Thanks for the reply's gents, I will try anything at this moment...

None of the engine lights are on but will disconnect the battery to see if it it helps, Thanks Jabu Jeep.

Selwyn, could you explain exactly how to prime the filter?

When I have some more time have I got some stories to share about this experience, maybe I should wright a book.....
Reply With Quote
  #6  
Old 23-11-09, 10:00 PM
Chris_cross's Avatar
Chris_cross Chris_cross is offline
Member
 
Join Date: May 2009
Location: Cape Town
Age: 28
Posts: 153
Default

Quote:
Originally Posted by Selwyn View Post
Try priming the diesel filter, the KJ's develop an airlock in the filter.
x2
my xj diesel primer pump had an airlock and it had me floored for 2 days
Reply With Quote
  #7  
Old 18-12-09, 12:45 AM
Dieselbob
Guest
 
Posts: n/a
Default

Hi matey (fugs) , did you get to the bottom of this problem as i have encountered the same with my xj and am at a bit of a loss ??

Cheers.
Bob.
Reply With Quote
  #8  
Old 18-12-09, 10:12 PM
Fugs Fugs is offline
Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Centurion
Age: 32
Posts: 8
Default

Bob, a long story short. Yes, we have sorted out the problem...

It was the mass airflow censor! New one from the stealers R4300-00 got a second hand one for R285-00 and all is good.....
Reply With Quote
  #9  
Old 09-02-10, 09:31 AM
Tecsas Tecsas is offline
Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Retreat
Age: 53
Posts: 3
Default

Fugs, glad you got yours sorted. I also bought a 2004 2.4sport in November last year. Since then the engine light has been coming on quite regularly. Took it back to the dealer and comes back with light off. Noticed that after I fill up, the light comes on after a long drive. Took it to Jeep dealer twice and both times the diagnostics pointed to the O2 sensor on the exhaust manifold. Had the sensor replced but it still happens. It's getting heavy on gas with the light on. I'm at my wits end as to what to do now. Any ideas out there?
Reply With Quote
  #10  
Old 09-02-10, 09:53 AM
Biggles's Avatar
Biggles Biggles is offline
Member
 
Join Date: Dec 2006
Location: Windhoek
Age: 38
Posts: 2,195
Default

Quote:
Originally Posted by Tecsas View Post
Fugs, glad you got yours sorted. I also bought a 2004 2.4sport in November last year. Since then the engine light has been coming on quite regularly. Took it back to the dealer and comes back with light off. Noticed that after I fill up, the light comes on after a long drive. Took it to Jeep dealer twice and both times the diagnostics pointed to the O2 sensor on the exhaust manifold. Had the sensor replced but it still happens. It's getting heavy on gas with the light on. I'm at my wits end as to what to do now. Any ideas out there?
Sounds like the dealers don't know that they are talking about. have a look for Jeep specialists (that know diesels) in your area. where are you based?

__________________
2002 Nissan Patrol 4.2Td. Body lift, 5cm OME lift 33inch Cooper SST, Burnco bumpers.

Platkar:2002 BMW M5, 2002 M Coupe and 1985 635csi
SWAMBO: BMW X5 3.0D
Talk softly, carry a BIG stick
Ex: Jeep Cherokee XJ 2.5Td

Reply With Quote
  #11  
Old 10-02-10, 08:43 PM
Tecsas Tecsas is offline
Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Retreat
Age: 53
Posts: 3
Default

Hey Biggles, I've got the petrol version. I live in Retreat and bought the vehicle in Paarden Eisland. I was told to take the van in tomorrow morning and they will be sending it a different "specialist". Will have to see what happens and will keep you posted. Thanx.
Reply With Quote
  #12  
Old 10-02-10, 09:28 PM
Biggles's Avatar
Biggles Biggles is offline
Member
 
Join Date: Dec 2006
Location: Windhoek
Age: 38
Posts: 2,195
Default

Quote:
Originally Posted by Tecsas View Post
Hey Biggles, I've got the petrol version. I live in Retreat and bought the vehicle in Paarden Eisland. I was told to take the van in tomorrow morning and they will be sending it a different "specialist". Will have to see what happens and will keep you posted. Thanx.
Oh, did not know they made a petrol 2.4l!! Well then any jeep specialist should be able to help. Good luck.

__________________
2002 Nissan Patrol 4.2Td. Body lift, 5cm OME lift 33inch Cooper SST, Burnco bumpers.

Platkar:2002 BMW M5, 2002 M Coupe and 1985 635csi
SWAMBO: BMW X5 3.0D
Talk softly, carry a BIG stick
Ex: Jeep Cherokee XJ 2.5Td

Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Defender Puma - Peculiar Power loss Landy_Man Land Rover 38 18-11-09 09:44 AM
Eskom Power shortages Fabfender The 4x4 Pub 33 16-11-08 05:44 PM
276C power on problem oulouis GPS & Mapping 1 14-07-08 10:17 AM
Toyota Fortuner strange engine power loss ?? slim Toyota 6 28-03-08 06:19 PM
Where has all my V8's power gone??? Barto Vehicle & Technical Chat 7 29-12-07 03:53 PM




All times are GMT +2. The time now is 12:04 PM.

Disclaimer and Terms of Service

Imvo Trading Solutions CC t/a 4x4Community.
PO Box 29132, Sunridge Park, Port Elizabeth, 6008, South Africa


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Template-Modifications by TMS